650 TL VE ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE ÜCRETSİZ KARGO
MiaMano

Bizi takip edin:

5 SORUDA MARTENİÇKA BİLEKLİKLER

14-03-2023 10:40

5 SORUDA MARTENİÇKA BİLEKLİKLER



5 SORUDA MARTENİÇKA BİLEKLİKLER

Her yıl Mart ayının gelmesiyle birlikte en çok merak edilen ve aratılan konulardan biri marteniçka bileklikler. Her ilkbaharda bir ritüel haline gelen marteniçkanın, en çok merak edilenlerini bu yazımızda bir araya getirdik. İşte 5 soruda marteniçka bileklikler!



Marteniçka Nedir?

Marteniçka, Mart’ın başından sonuna kadar takılan, kırmızı ve beyaz renklerdeki yün bir iptir. Beyaz renk, uzun ömrü kırmızı renk ise sağlığı ve gücü temsil eder. Marteniçkalar el yapımıdır ve inanışa göre satın alınmaz, yalnızca hediye edilir. Bu bileklikler, düz bir tasarıma sahip olabileceği gibi, kişinin zevklerine ya da uğuruna inandığı sembollere göre süslenebiliyor.



Marteniçkanın Hikayesi Nedir?

Marteniçka, eskilere dayanan bir Bulgar geleneği olarak bilinir. Baharın gelişi, “Geleneksel Baba Marta” günlerinin de başlangıcı demektir bu geleneğe göre. Bulgarlar yakınlarına ve sevdiklerine “martenista” adındaki sembolleri hediye eder. Bu semboller, yıl boyu sağlıklı ve güçlü olmalarını temsil eder. Bu geleneğin Bulgarcadaki adı “Cestita Baba Marta”dır ve günümüze kadar korunmuş en saygın geleneklerden biri olarak kabul edilmektedir.



Marteniçka Bileklik Ne Zaman Takılır?

Marteniçka bileklik, Mart’ın başından sonuna kadar takılabilir. Şans ipi olarak da bilinen marteniçkanın hangi bileğe takıldığının bir önemi olmadığı söylenir. Önemli olan, hediye aldığınız ya da verdiğiniz marteniçka bilekliği Mart ayı içinde bileğinize bağlamanızdır. Marteniçka bilekliğinizi bileğinize bağlarken, mütevazı bir dilekte bulunmayı unutmayın.



Marteniçka Bileklik Ne Görünce Çıkarılır?

Marteniçka bilekliğin hangi kuşu görünce çıkarılacağı en çok merak edilen sorular arasında. Marteniçka bilekliğinizi, leylek ya da kırlangıç gördüğünüzde bileğinizden çıkarabilirsiniz.



Marteniçka Bileklik Hangi Ağaca Bağlanır?

Çıkarılan marteniçka bileklik yeni çiçek açmakta olan bir bahar dalına bağlanır, hangi ağaç olduğunun bir önemi yoktur. Marteniçka ip bilekliği, bahar dalına bağlanırken dua edilir. Kişi eğer Mart’ın sonuna kadar leylek göremezse, marteniçka bilekliği 31 Mart’ta çıkarabilir ve bir daha seneye kadar bilekliği saklayabilir.



Eğer siz de sevdiklerinize bu ilkbaharda umut hediye etmek isterseniz, MiaMano’daki marteniçka bilekliklere bir göz atabilirsiniz.

Yorum Ekle

Yorumları yayınlamadan önce onaylıyoruz.

*
*